Reel Rock 9

Reel Rock 9

Treću godinu zaredom srpska publika ima priliku da isprati najveće penjačke i alpinističke avanture koje nam donosi dobro znani godišnji filmski omnibus Reel Rock Tour. U organizaciji udruženja Outdoor Collective an pod pokroviteljstvom ambasade SAD u Beogradu, stiže nam deveto izdanje Reel Rock-a, koje će predstaviti dugo očekivani film “Uspon Josemitske doline” (Valley Uprising), reditelja Pitera Mortimera i Nika Rozena.

Nakon sedam dugih godina koliko je trajalo pravljenje ovog dokumentarca, “Uspon Josemitske doline” obićiće preko 500 gradova širom sveta, ukljućujući Niš (4.11 Niški kulturni centar) i Beograd (2.11 Dom omladine Beograda).

O FILMU

U Josemitskoj dolini u Kaliformiji, poznatoj po vrtoglavo visokim granitnim stenama i najpoznatijem nacionalnom parku na svetu, u poslednjih pola veka događa se epska drama rivalstva, avanture i pobune. Sve je počelo kasnih pedesetih godina, dok su klubove San Franciska drmali bradati bitnici, druga skupina bradonja zaputila se u planine Siera Nevade da na svoj način razdrma ukalupljeno američko društvo. Menjajući komfor srednje klase za šansu da postanu legende, namerili su se da ostvare nezamislivo – da popnu 1000m visoke Josemitske stene.

“Uspon Josemitske doline” je dugometražni dokumetarac koji nam priča ovu uzbudljivu priču. Pomoću digitalno animiranih arhivskih fotografija, spektakularnih arhivskih i modrenih snimaka, kao i intervjua sa velikanima Josemitija, ovaj film govori o smelim muškarcima i ženama koji su kršili sve konvencije društva i redefinisali limite ljudskih mogućnosti u legendarnom američkom nacionalnom parku.

Kao specijalni gost beogradske i niške projekcije, predstaviće nam se penjač i outdoor aktivista Bradi Robinson, koji dolazi iz jedne od penjačkih prestonica Amerike – Boldera u državi Kolorado. Brejdi Robinson održaće i predavanje o svom radu u dve velike nacionalne organizjacije za javno zastupanje održivog načina bavljenjem outdoor sportom u Americi (Outdoor Alliance i Access Fund), u okviru događaja Outdoor Susreti#1 – Umrežavanje koje će se održati 3. Novembra u prostorijama Turističke Organizacije Srbije, a u organizaciji udruženja Outdoor Collective.